Teraz jest 19 kwi 2014, 20:08

Regulamin działu


Drogi użytkowniku!

Jeśli Twój problem zostanie rozwiązany uprzejmie prosimy o dodanie prefisku ROZWIĄZANY poprzez edycję swojego postu.




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny" 
Autor Wiadomość
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 23 paź 2011, 21:40
Posty: 18
GG: Rozmowa z 8524148 8524148
Post Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
Witam. Otóż mam problem z dzwiękiem, tzn by nagrywać w fl, o co gram na klawie "qwer" muszę włączyć asio, jednak by tak się stało, muszę w ustawieniach dzwięku, odłączyć głosnik relatek high i właczyć elaek high output, by output w asio świecił się poprawni, tzn by działał. Problm w tym, że muszę co chwile wyłanczać głośnik podstawowy, by pogrywać sample w fl-u, gdy to uczynie, wten nie słyszę nic co komputer śpiewa.. yt, przycodzące wiadomosci, no nie ma dzwięku kompletni.
a ten 2 kanał" jest kanałem wirtualnym, lecz działa na nim fl i nagrywanie, jednak czemu nie ma dzwięku na pc-cie.:(

Wie ktoś może czemu tak jes, i co zrobić, by to zrobić?:)Obrazek

Plus w dodatku, screcher mi ne działa, tak jak powinien, ponieważ oglądajac poradniki, dowiedziałam się, że do screcha należy użyć envelope controler i połaczyć go z fruti balansem, wszystko zrobiłam jak należy, jednak po wciskaniu klawiszy, zamias screchować to dzwięk mi się tylko zgłaśniał za każdym przyciśnięciem guzika. Nie wiem czy to dlatego, że prócz wciskania np. "qw" trzeba również myszką screchować, czy samo wciskanie "qw" powinno dac taki efekt, że linia screcha cofa się po wciśnięciu, a myszką nie trzeba operować, jak to jest? bo normalnie mam tak, że po wcisnieciu linia się nie cofa, i powstaje tylko zmiana voluma. Obrazek


23 paź 2011, 22:44
Zobacz profil
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 14 wrz 2011, 23:15
Posty: 241
GG: Rozmowa z 0 0
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
Uzywasz sterownik ASIO4All? I sa problemy tak? Najlepiej bylo by gdybysmy mogli zobaczyc ustawienia audio w Flu - zakladka audio settings - wg mnie tam jest problem, bo karta muzyczna jest jedna a te ustawienie w panelu sterowania to jakas wirtualna stylizacja...najlepiej przelacz domyslnie caly czas na ten dol tzn Realtek Digital Output, z tym ze piszesz ze nie dziala wtedy w ogole dzwiek w kompie..cos jest skopane..albo trzeba ustawic inaczej audio settings w flu bo moze karta ma kilka wyjsc albo tez wystepuje pod roznymi postaciami..
czyli screen ekranu by sie przydal + ewentualnie jeszcze raz przeinstalowanie sterownikow od karty..poza tym te karty zintegrowane sa cienkie;) kup sobie jakas tania od ESI np...Maya przykladowo...bedzie miala wlasny ASIO i nie bedzie problemow...ale ogolnie FL musi dzialac wiec jak cos wiecej bedzie mozna sie dowiedziec to moze uda sie problem rozwiazac..
co do drugiego- moze ktos bedzie umial pomoc - rzadko korzystam ze Scratchera
a tak swoja droga jesli chcesz to uzywac do miksowania to chyba lepiej uzyc Virtual DJ albo Tracktor..chyba ze scratchowanie podczas aranzacji utworu czy jakies efekty...

P.S. a teraz tak pomyslalem czy nie mozna jednoczesnie wlaczyc gory i dolu? tzn jednego elementu i drugiego w tej karcie? wg mnie to sa jakies 2 typu wyjsc, pewnie jedno cyfrowe a drugie analog, tylko wg mnie powinna byc mozliwosc wlaczenia dwoch naraz..dziwne to jest..bo mam taka sama karte (tzn obecnie zmienilem na inna) i widnieje tylko pod jedna postacia z tym ze mam windows xp a TY bodajze windows 7 stad pewnie te roznice..tylko dziwne by bylo zeby przelaczenie z analgu na cyfrowy sygnal dawalo dzwiek...moze sa zle ustawienia w FL`u..


24 paź 2011, 01:42
Zobacz profil
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 23 paź 2011, 21:40
Posty: 18
GG: Rozmowa z 8524148 8524148
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
masz tą samą karte graficzną i działa Ci dzwięk w fl i na pc jednocześnie? ale tak czy siak asio4all musisz odrębnie imnstalować, i przełanczac w ustawieniach. ehh no nic napisze potem, teaz lece do muzycznej hey:)


24 paź 2011, 11:06
Zobacz profil
FL Studio User
FL Studio User
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2010, 17:13
Posty: 1548
GG: Rozmowa z 24472824 24472824
Wersja FL: 9.0.0 / 10.0.2
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
Nataliana napisał(a):
by nagrywać w fl, o co gram na klawie "qwer" muszę włączyć asio, jednak by tak się stało, muszę w ustawieniach dzwięku, odłączyć głosnik relatek high i właczyć elaek high output, by output w asio świecił się poprawni, tzn by działa

Tak jak Ty posiadam Win 7 i kartę Realtek. W FL'u używam jednak podstawowego sterownika dźwięku i przy takim ustawieniu mogę bezproblemowo nagrywać to, co gram na klawiaturze "QWERTY", i obojętne tutaj jest czy Realtek Digital Output jest włączony czy nie.
Osobiście w takiej sytuacji pokombinowałbym jeszcze ze sterownikiem w FL'u oraz INputem i OUTputem w mixerze, ewentualnie zajrzał jeszcze do windowsowych opcji nagrywania.
Nic więcej poradzić nie mogę, bo u mnie wszystko działa w porządku.
Ale chętnie dowiem się w czym leżał problem, jeśli ktoś go rozwiąże.

Pozdrawiam! 8)

_________________
ObrazekObrazek

Umiejętności:
  • Technika i mix
  • Synteza
  • Własny styl
  • Uprzykrzanie ludziom życia


24 paź 2011, 11:28
Zobacz profil WWW
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 23 paź 2011, 21:40
Posty: 18
GG: Rozmowa z 8524148 8524148
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
Na podstawowym serowniku dzwięku również nie mogę nic zrobić, oto co wyskakuje, gdy chce nagrywać na podstawowym sterze jak i na hd adio..
Obrazek


Dlatego też, by hd adio output w asio zadziałało muszę wybrać asio4all,
Obrazek

Jednak by działało asio, muszę wyłączyć głośnik główny, a właczyć :

Obrazek

ustawienia asio:
Obrazek


a tak wygląda nagrywanie, choć nagrywać mogę na wyłączonym inpucie, input różnicy akurat nie robi, na tym zdjęciu jest właczony, choć na ogół jest off, a co do "miks stereo" prosze nie zwracac uwagi, ponieważ zainstalowalam stery od karty dzwiękowej trusta, jednak że ta karta dzwiękowa nie dziala, stery zostały, lecz z nimi czy bez nich problem ten sam.
Obrazek

Dlatego też problemem jest to, że by nagywać na "qwert" muszę włączyć asio, lecz kiedy włącze asio, dzwięk działa mi tylko w fl tudio, a przy włączeniu asio mixcraft zacina sie, i to co zrobie .. ...:(

Więc co zrobić, by nagrywać i móc jednocześnie słuchać muzy na yt w ogóle by był dzwięk, problem mam też z sckrecherem
tzn gdy zbinduje go z developem i wcisne guzik, to utwór się tylko zgłaśnia i zcisza, a nie ma dzwięku miksowania.

Więc co? no co jest nie tak?:( odinstalouje zaraz wszyskie sterowniki od dzwięku, i zainstaluje ten jeden główny, choć wątpie by to pmogło, bo jak widać na creenie, muszę włączyć asio by nagrywać, lecz asio powoduje rbak dzwięku na pc!:(

Wiec może ktoś jest na tyle genialny, by wiedzieć oco chodzi?: )


24 paź 2011, 16:10
Zobacz profil
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 23 paź 2011, 21:40
Posty: 18
GG: Rozmowa z 8524148 8524148
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
I czemu mikrofonu mi nie wykrywa asio, skoro mikrofon mam podłaczony i działa! :(


24 paź 2011, 16:11
Zobacz profil
FL Studio User
FL Studio User

Dołączył(a): 14 wrz 2011, 23:15
Posty: 241
GG: Rozmowa z 0 0
Post Re: Problem Asio - stery - karta dzwiękowa - "problem inny"
Ja bym proponowal odinstalowac sterownik i cale oprogramowanie ASIO4All i zainstalowac wersje 2.9 (bo ta to jest jaka dziwna 2.10 beta) chyba probna..
ewentualnie jeszcze inny sposob, odinstalowac cala karte Realtek w panelu sterowania i zainstalowac raz jeszcze z nowych sterownikow ze strony producenta, albo gdziekolwiek na pewno ktos na jakims forum w sieci wysyla takie sterowniki..
U mnie (ale posiadam Windows Xp) wyglada to tak :
Obrazek
Obrazek

I cokolwiek bym nie przelaczyl czy z ASIO4all na realtek czy odwrotnie, wszystko dziala...
W najgorszym wypadku pozostanie kwestia zakupu tak jak u mnie innej karty...
bo obecnie korzystam z Delty 1010 i ona sama posiada wlasne ASIO (jest bardziej profesjonalna)
ale mozna by zakupic cos tanszego
np cos takiego:
http://allegro.pl/esi-maya-44-pci-polec ... 40146.html

wowczas na 100% problem zniknie..ustawi sie tylko sterownik ASIO z ESI tak jak u mnie Delta ASIO i bedzie i smigac dzwiek w komputerze jako taki oraz w Flu bez zadnych problemow..


24 paź 2011, 18:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Administracja forum nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane na forum przez użytkowników.

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL